esmartcity

Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε πόλεις αναμένεται να φτάσει το 60% ως το 2030, δημιουργώντας το 60%-80% των παγκόσμιων ετήσιων ενεργειακών αναγκών και αυξάνοντας τον αντίκτυπο λύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας σε πόλεις  προς την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το έργο ESMARTCITY αναπτύσσει πιλοτικά σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου: τη ∆υτική Ελλάδα, την Πεσκάρα και το Μιλάνο στην ιταλία, το Ανατολικό Σαράγεβο στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Λυών στη Γαλλία, το Αγκρόν και το Χουετόρ Ταχάρ στην Ισπανία, τη Σετούμπαλ, Σεσίμπρα και Παλμέλα στην Πορτογαλία.

Το έργο στοχεύει σε φορείς πολιτικής σε επίπεδο πόλης / περιφέρειας, από το επίπεδο του χωριού ως τη μεγάλη πόλη με ανάγκες ψηφιοποίησης, ώστε να προωθηθούν λύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας, η δημιουργία σχετικών υποδομών και καινοτόμων υπηρεσιών από επιχειρήσεις, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Οι πιλοτικές εφαρμογές του προγράμματος σχετίζονται με ενεργειακά αποδοτικά κτήρια (43 δημόσια κτήρια σε 3 χώρες) και έξυπνο οδοφωτισμό (4 δίκτυα φωτισμού σε 4 χώρες). Στη ∆υτική Ελλάδα τα πιλοτικά προγράμματα υλοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων και την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδος σε δημόσια κτήρια. Τα αποτελέσματα τους οδήγησαν στην δημιουργία της Πράσινης Βίβλου για την Αλλαγή Πολιτικών Καινοτομίας που περιλαμβάνει προτάσεις πολιτικής προς τους δημόσιους φορείς.

Σημαντικό τμήμα του έργου αποτελεί το κομμάτι της επικοινωνίας, την οποία ανέλαβε η Emphasis Διαφημιστική, μετά από διαγωνισμό, διεκπεραιώνοντας τη δημιουργία ψηφιακού και άλλου περιεχομένου υψηλού αντικτύπου όπως infographics, cinemagraphs, videos και την προώθησή του μέσω της ιστοσελίδας του έργου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης η Emphasis ∆ιαφημιστική ολοκλήρωσε όλη την γραφιστική επεξεργασία βασικών παραδοτέων μεταξύ άλλων και της Πράσινης Βίβλου με στόχο την καλύτερη προώθηση των αποτελεσμάτων του έργου. Μάλιστα, στον τομέα της επικοινωνίας το έργο έχει βραβευτεί στο επίπεδο MED με το βραβείο κοινού.